Újragondolva
Irtózom ettől a szótól, mert mindig azt az érzést kelti bennem, hogy valamely ételből elvész egy olyan összetevő, amelytől az egész finom, illatos, omlós, lágy vagy egyszerűen csak sok.
A túrógombócom a gyatra minőségű túrók áldozatul esett volna, ha nem keresek egy olyan receptet, amely más módot nem ajánl a túrógombóc elkészítésére. Tepsis! v..ze tepsis! Valószínűleg csak nekem új, de annyi baj legyen.
Hozzávalók: Fél kg túró (a legkevésbé rossz fajtából) búzadara negyed kilogrammonként 1 dl (a gyakorlatban, amíg sűrű, de formázható állagú lesz) 2 egész tojás, reszelt citromhéj, édesítőszer. Az összetevőket alaposan összedolgoztam és mivel negyed órával megelőzően néhány gombóc a lobogó vízben lelte halálát, ezért a kapcsos tortaformát kibéleltem sütőpapírral és a formába gombócoltam a maradék masszát. A tetejére pedig görög joghurtból, tojásból, vanília aromából és citromhéjból álló öntetet készítettem, amellyel nyakon öntöttem és alsó-felső sütéssel 180 fokon kb. 20-25 percig avagy ránézésre átsült állapotig sütöttem.
Az eredményt mutatom itt:
Ízében finom, állagában kevéssé a hagyományos változattól kevéssé eltérő eredménye lett a kísérletnek, de a pirított prézli most elmaradt és annyira nem is hiányzott. A túrógombócot véleményem szerint nem tette tönkre ez a változtatás.
Ölelés