Óda a főtt rizshez

 

Soha nem voltam nagy rajongója a száraz, aszott rizsnek, amihez rosszabb menzákon/éttermekben konzerv kukoricát is  adtak  a konzerv "levét" rácsorgatva, jól elkeverve, konyhásnéni által undorral az arcon tányérra dobva. Köszi szépen, nem!

Amikor barátkozni kezdtem a főzéssel egy rizsfőzésekor apám csak annyit kérdezett megdöbbent arccal, hogy ez mi?  Mondtam főtt rizs, mondta tejberizs. Vállalom, tényleg szarul nézett ki, de nekem ízlett. Cukkerember szigorú arccal elmagyarázta azért, hogy kell rizst főzni. 

Azóta eltelt pár év a "Szarvasi B rizs" is örök és rizst főzni is megtanultam a magam módján, legalább azon a szinten, hogy küllemében és állagában egyaránt fogyasztható legyen és a vendégek számára szégyenkezés nélkül fel tudjam kínálni.

A rizs nem lesz tovább az ellenséged, ha megtanulod megfőzni és ízesíteni. Ha arányokat kérdezel arra vonatkozóan hogy miként főzd, a válaszom  az, hogy nem tudom pontosan,  legyen  jó, se túl sok, se túl kevés. Az én bevált módszerem az, hogy körülbelül egy nagyobb maréknyi rizst átöblítek, lecsepegtetek és egy lábasban zsíron elkezdem pirítani, addig a pontig, amíg kifehéredik sárgul, barnul, majd pedig megégett és lángra kapott a lábas.

A fent felsorolt és gyakorlatban is kipróbált fázisok közül  rizst a "kifehéredik", "üvegessé válik" részig javaslom a pirítani. Haladók alaplével öntik fel a rizst főzéshez. Őszintén megvallom, egy átlagos kedd este nem jellemző, hogy lenne otthon nálam a hűtőben alaplé, így marad a víz, mennyiségét tekintve, annyi, hogy jól ellepje, de ne haladja meg a lábas felének mértékét. Ezt követően sózok és magára hagyom a lábast.(!!!!)  Amikor a rizs tetejéről elfő a víz, befedem és hagyom, hogy a gőz befejezze a folyamatot és készre főjön a rizs. Nekem eddig ez a módszer vált be legjobban.

Nagy öröm, hogy lehet leveles spenótot kapni az év bármely szakában, így a spenótos rizs "kicsiparadicsommal" vegetáriánus fogásként is megállja a helyét, de én szeretem köretként  parmezánnal megszórva.

 

Mai ebédem a tegnapról megmaradt gombás csirkemell rizzsel:   

Tudástár, link a magyar rizsről:

https://tudatosvasarlo.hu/rizs-kisokos/

A "Szarvasi B-rizs" otthona:

https://oryza.hu/

 

Ölelés: BMW