Kelj fel és járj

 

A hosszas mindennapos helyben-ülés megöl. Talán ez így erős túlzás, de kutatások szerint átlagosan 9,3 órát ülünk egy helyben, ezzel szemben az alvási időnk 7,7 óra naponta.  A napi tízezer lépés száma  mára mítosznak bizonyul és így néhány évtized távlatából kiderült, hogy egy marketingfogás volt az 1964-es tokiói olimpia idején alkalmaztak arra, hogy ezzel mozgásra ösztönözzenek, ezzel együtt véleményem szerint elegendően kerek és magas szám ahhoz, hogy kimozdítson a mozdulatlanságból. Saját megállapításom a témában jelenleg az, hogy bármilyen mozgás is jobb, a semmilyen mozgásnál.  

Szeretném az aerob mozgást is visszahozni az életembe és  mozgékonyabbá, energikusabbá válni, így azt találtam ki, hogy számolom a lépéseket és ehhez egy célt rendelek havi szinten.  Ez a szám erre hónapra a 150 ezer lépés lett. Napi néhányezer lépéssel számolva teljesíthető a táv és erőnlétem javulásától függően emelhető is.

 

Free Man Walking Near Body of Water Stock Photo

 

A hétvégén keresztül-kasul barangoltam  a neten, hogy a séta egészségügyi előnyeire ráleljek. Találtam a youtube-on válófélben lévő anyukát, aki számára a séta volt a kríziskezelő eszköz volt a válása idején, sokan súlycsökkentő program részeként alkalmazzák vagy a kreativitás növelésének egy módjaként tekintenek a sétára. A TikTok-on számos tartalomkészítő naplózza a saját átalakulását, illetve azt, hogy milyen hatással van a fizikai, lelki állapotukra a séta. Híres embereket is találtam, akik a munkájuk szerves részeként tekintettek a sétára, mivel ez a tevékenység segítette a kreatív gondolkodást és a problémamegoldást. Gondoljunk csak Steve Jobs-ra, Charles Dickens-re vagy Albert Einstein-re. Szókratész pedig úgy fogalmazott a sétával kapcsolatban, hogy tápláljuk ezzel az agyunkat kilépve a házból. Az agyat tápláló hatást neuropszichológiai kísérletek támasztják alá, amelyeknek során megállapították, hogy a rendszeresen sétálók körében javultak a kognitív funkciók  köszönhetően a séta során, az agyban megemelkedő oxigénellátottságnak.  Figyelemmel az egészségvédő előnyökre sétával hatással lehetünk az egészségben eltöltött élet idejének meghosszabbítására.

 

Séta van. 

Ölelés

BMW